Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku.
Składniki
- 400 g marchewki
- 200 g ziemniaków
- 100 g selera
- masło
- 2 jabłka
- starta skórka i sok
z ½ pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- ¼ łyżeczki gałki
muszkatołowej
- 1 l bulionu
warzywnego
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki, marchew, seler i jabłka
pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci.
Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę
i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować
20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15
minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu.
Życzę smacznego.
1 komentarze:
Uwielbiam zupki, a ta wyglĄda bardzo apetycznie. :-)
Prześlij komentarz