niedziela, 15 marca 2015

Zupa marchewkowa


 Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku.

Składniki

- 400 g marchewki
- 200 g ziemniaków
- 100 g selera
- masło
- 2 jabłka
- starta skórka i sok z ½ pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 l bulionu warzywnego

- sól, pieprz





Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.

Wykonanie

Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki, marchew, seler i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu.

Życzę smacznego.



1 komentarze:

Barbara pisze...

Uwielbiam zupki, a ta wyglĄda bardzo apetycznie. :-)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...