sobota, 7 stycznia 2017

Sałatka ziemniaczana z jajkiem


 Co tu dużo mówić - czas na klasykę :). Sałatka jest niezwykle prosta w wykonaniu a składniki znajdziemy w każdej kuchni - no może prócz orzeszków :). Wszystko łatwo i szybko do przyrządzenia  ale co najważniejsze całość wychodzi smacznie. Smaki łączą się idealnie, nawet orzeszki znajdują tutaj swoje miejsce - można sobie coś chrupnąć :). Sałatka na każdą okazję, świetny dodatek do wszelakich mięs.


Składniki

- 50 dag ziemniaków
- 1 duże jabłko
- 2 ogórki kwaszone
- czubata łyżka orzeszków ziemnych
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz






Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do wystudzenia, obrać, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w plasterki, wraz z jabłkiem dodać do ziemniaków. Do całości dodać olej i orzeszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, drobno posiekać, dodać do sałatki, wymieszać. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i udekorować nimi sałatkę. Całość wstawić do lodówki na ok.1 godzinę i podawać schłodzoną.



Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


2 komentarze:

Barbara pisze...

Własnie takie klasyczne dania są najlepsze. Wypróbuję ten przepis bo tak kusisz, że hohoho :-)

Rafał Szymczak pisze...

Polecam :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...