Puszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni.
Składniki
- 2 serki homogenizowane ( 180 g )
- ¾ szklanki cukru pudru
- 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- garść rodzynek
- 1 puszka ananasów
- 1 torebka galaretki ananasowej
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę, połączyć z serkiem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody a następnie zagotować. Ostudzoną wlać do masy i wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć, wystudzić i dodać do masy razem z kawałkami ananasa ( zostawić trochę do dekoracji ). Tortownice ( 26 cm ) napełnić masą i wstawić na godzinę do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej ułożyć pozostałe owoce i zalać krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce
Uwaga – sprawdzona rada
1) na dno tortownicy można wyłożyć okrągłe biszkopty zanurzone wcześniej w letnim mleku
Życzę smacznego.
1 komentarze:
Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
Prześlij komentarz