środa, 11 kwietnia 2012

Domowy kebab z surówką



Po co chodzić po fast foodach skoro wspaniałego kebaba możemy przygotować w zaciszu własnego domu. Dzięki temu otrzymujemy smaczne i aromatyczne danie, wiemy również dokładnie z czego przyrządzamy potrawę dzięki czemu jest ona również zdrowsza. A jeżeli do przygotowania uda mam się zaangażować resztę domowników gotowanie może przerodzić się w świetną rodzinną zabawę. 


Składniki

Mięso
 - ½ kg filetów z kurczaka
 - 5 ogórków kiszonych
 - ½ opakowania przyprawy kebab-gyros
 - 2 cebule
 - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
 - olej
 Surówka
 - ½ kapusty pekińskiej
 - marchew, cebula
 - 2 ogórki kiszone
 -  2 łyżki oleju
 - sól, pieprz
 - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka )
 Sos
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - 2 łyżki majonezu
 - ½ opakowania przyprawy tzatziki


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawą. Odstawić w chłodne miejsce. Kapustę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Marchew i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić  w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki. Posypać przyprawą i papryką. Smażyć kilkanaście minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką i frytkami

Uwaga – sprawdzona rada

1)       najlepiej przygotować podwójną porcję sosu


Życzę smacznego.









5 komentarze:

Barbara pisze...

Idealne danie dla mojego męża.Muszę wypróbowac ten przepis. Zapowiada się wspaniały obiad :-)

Rafał Szymczak pisze...

polecam i życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

Tylko, że kebaba nie robi się z kurczaka podsmażanego na oleju ;-)

Anonimowy pisze...

Znowu przepis od czapy...

Ewa pisze...

Super przepis

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...