sobota, 14 kwietnia 2012

Biała dama



Puszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni.

Składniki

- 2 serki homogenizowane ( 180 g )
- ¾ szklanki cukru pudru
- 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- garść rodzynek
- 1 puszka ananasów
- 1 torebka galaretki ananasowej



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę, połączyć z serkiem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody a następnie zagotować. Ostudzoną wlać do masy i wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć, wystudzić i dodać do masy razem z kawałkami ananasa ( zostawić trochę do dekoracji ). Tortownice ( 26 cm ) napełnić masą i wstawić na godzinę do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej ułożyć pozostałe owoce i zalać krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce

Uwaga – sprawdzona rada

1)       na dno tortownicy można wyłożyć okrągłe biszkopty zanurzone wcześniej w letnim mleku

Życzę smacznego.



1 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...