Po co chodzić po fast foodach skoro wspaniałego kebaba możemy przygotować w zaciszu własnego domu. Dzięki temu otrzymujemy smaczne i aromatyczne danie, wiemy również dokładnie z czego przyrządzamy potrawę dzięki czemu jest ona również zdrowsza. A jeżeli do przygotowania uda mam się zaangażować resztę domowników gotowanie może przerodzić się w świetną rodzinną zabawę.
Składniki
Mięso
- ½ kg filetów z kurczaka
- 5 ogórków kiszonych
- ½ opakowania przyprawy kebab-gyros
- 2 cebule
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- olej
Surówka
- ½ kapusty pekińskiej
- marchew, cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka )
Sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- ½ opakowania przyprawy tzatziki
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawą. Odstawić w chłodne miejsce. Kapustę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Marchew i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki. Posypać przyprawą i papryką. Smażyć kilkanaście minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką i frytkami
Uwaga – sprawdzona rada
1) najlepiej przygotować podwójną porcję sosu
Życzę smacznego.
Życzę smacznego.
5 komentarze:
Idealne danie dla mojego męża.Muszę wypróbowac ten przepis. Zapowiada się wspaniały obiad :-)
polecam i życzę smacznego :)
Tylko, że kebaba nie robi się z kurczaka podsmażanego na oleju ;-)
Znowu przepis od czapy...
Super przepis
Prześlij komentarz