niedziela, 30 marca 2014

Ryż po meksykańsku


 Szybka i łatwa w wykonaniu potrawa na idealnie nadająca się na obiad bądź kolację.


Składniki


- 6 parówek ( ok. 250 g )
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- dwie małe cebule
- koncentrat pomidorowy
- chili w proszku
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia




Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Cebulę drobno posiekać, parówki pokroić w kostkę. Wrzucić razem na rozgrzany olej, smażyć prze 5 minut. Dodać kukurydzę i fasolę  wraz z zalewą i dusić pod przykryciem. Dodać koncentrat do uzyskania odpowiedniego koloru. Pod koniec dodać sól, chili i pieprz ziołowy. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko

Uwaga – sprawdzona rada

1)       zamiast parówki można wykorzystać każdą inną wędlinę – potrawa bardzo dobrze smakuje z kabanosami, jak również użyć można filet z kurczaka - podwójna pierś wystarczy


Życzę smacznego.


5 komentarze:

Anonimowy pisze...

Tylko nie parówki :/

Unknown pisze...

Ryz po meksykansku? Parowka i koncentrat +fasola i stad nazwa? Kuchnia meksykanska jest aromatyczna, pelna smaku...sam ryz po meksykansku pyszny

Rafał Szymczak pisze...

anonimowy - tak parówki ale można użyć innej wędliny lub mięsa - pierś z kurczaka bardzo pasuje.
rzaoutlaw - nie zawsze musimy brać wszystko dosadnie :)

Norbert pisze...

Lubię te meksykańskie. Zamienię tylko parówki. Jakiś kabanos lub salami ew. mięso mielone.

Anonimowy pisze...

Ile dusić pod przykryciem parówki, cebulę, kukurydzę i fasolę?? (nic nie napisane, a dość istotne).

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...