wtorek, 19 sierpnia 2014

Papryka marynowana z czosnkiem


 Zamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :)


Składniki

- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg żółtej papryki
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 główki czosnku
- ziele angielskie
- gorczyca
- olej








Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w duże kawałki. Zalać wrzątkiem i moczyć ok. 1 minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.

Uwaga – sprawdzona rada

1) Podana porcja wystarcza na cztery litrowe słoiki


Życzę smacznego.


5 komentarze:

Lena pisze...

Papryka i czosnek-uwielbiam, a taki słoik zachwyciłby mnie :)

mopswkuchni pisze...

Ciekawy przepis. Brakuje jednak oznaczenie przepisu, abym mogła go zaakceptować w akcji psiankowatej, uzupełnij proszę.

Świat Smaku pisze...

sorki zapomniałem - już poprawione

Świat Smaku pisze...

ja już nie mogę się doczekać aż się zamarynuje :D

mopswkuchni pisze...

Już zaakceptowany przepis, zapraszam do dalszego psiankowania :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...