czwartek, 4 września 2014

Smalec wykwintny


Co tu dużo pisać - nie ma to jak dobry smalczyk z masą dodatków. Może smarowidło roślinne jest zdrowsze ale nic nie jest lepsze w smaku od swojskiego smalczyku.

Składniki

- 40 dag słoniny
- 40 dag resztek wędlin
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- jabłko
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich




Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, na małym ogniu wytopić tłuszcz. Wędliny pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać zrumienioną wędlinę wraz z tłuszczem. Doprawić przyprawami, wymieszać przelać do szklanej miseczki lub słoiczka, przestudzić.

Życzę smacznego.


5 komentarze:

Lena pisze...

Domowy smalec-pychotka :)

Adrian pisze...

Również jestem zdania, że nic nie pobije smaku swojskiego smalczyku:) Koniecznie muszę wypróbować sposób podany przez Ciebie:)

Unknown pisze...

Robię taki sam tylko zamiast wędliny daję mięsko

Patryk Capała pisze...

Robię taki sam tylko zamiast wędliny daję mięsko

Karolina H pisze...

Koniecznie muszę spróbować! Mój mąż uwielbia smalec :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...