Jeżeli szukacie nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt.
Składniki
- 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub świeżej )
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki przecieru
pomidorowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Filety rozdrobnić i
ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z
przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem
polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać
ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i
zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać
do temperatury 180oC. Całość zapiekać 30 minut.
Uwaga – sprawdzona rada
1)
W
przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się jak najwięcej ilości wody w
przeciwnym razie trafi ona na dno naczynia i zapiekanka wyjdzie wodnista.
2)
Ryż można być jedynie podgotowany, dzięki czemu
podczas zapiekania może pochłoną nadmiar wody z ryb
Życzę smacznego.
2 komentarze:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Chyba jeszcze nie miałam okazji jeść takiej zapiekanki ale jak najbardziej jest to na pewno bardzo smaczne danie. Jeśli chodzi o mnie to ja bardzo chętnie rybę zamawiam z https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż wiem jak smaczna ona potrafi być.
Prześlij komentarz